13 maj 2007

Irak: 60 terrorister arresteret, bilbombefabrik og våbenlagre beslaglagt

Det lykkedes søndag én terror-celle at detonere en bilbombe uden for et kurdisk parti-kontor, hvor over 30 blev dræbt. Samtidig knuste amerikanske styrker en anden terror-celle med speciale i bilbomber og arresterede 60 terrorister.

Bragt under øget pres af stationeringen af tusindvis af yderligere amerikanske tropper i Baghdad er flere tusinde al Qaeda i Irak-terrorister de sidste par måneder flygtet fra byen. Mange er rejst til især Diyala-provinsen i det vestlige Irak for at oprette nye højborge istedet for dem de har mistet i Bagdad. Andre prøver at øge volden i resten af Irak

I Makhmoor i det nordlige Irak detonerede al Qaeda i Irak at detonere en lastbil-bombe ved en benzintank i byen Makhmoor og dræbe op mod 50 uskyldige. Samtidig fortsatte serien af razziaer rundt omkring i Irak med at nedkæmpe terroristerne. I Albu Bali-området øst for Ramadi lykkedes det således at storme og ødelægge en anden terror-celles bilbombe-fabrik, med to endnu ufærdige bilbomber i den. Lignende bilbomber blev 7. maj brug af muslimske terrorister til at dræbe 16 mennesker i Ramadi. Ved siden af bilbomberne indeholdt fabrikken seks 210-liters tønder med hjemmelavet sprængstof og et udvalg af bombe-ingredienser.

Ud over bilbombe-fabrikken blev der under razziaern fundet 21 våbenlagre i området, der blandt andet indholdt 820 granater til artilleri og morterer og ingredienser til kemiske bilbomber. De fleste lagre blev fundet efter tips fra lokal-befolkningen.

"Dette er endnu et eksempel på at borgere reagerer på en øget tilstedeværelse af sikkerhedsstyrker," sagde oberst John Carlton, kommandør for den Første Brigade-kampgruppe. "Når først lokalbefolkningen ser, at politiet ikke flygter, så begynder de øjeblikkeligt at bidrage med informationer om våbenlagre og terroristernes gøren og laden."

Razziaerne andetsteds gav lignende positive resultater. I Muqdadiya blev 21 mistænkte terrorister arresteret, mens razziaer mod Al Qaeda i Iraks top-ledelse søndag morgen førte til arrestationen af yderligere 35 mistænkte:
  • Nær Tarmiyah førte en razzia til arrestationen af 11 mennesker for samarbejde med en regional al Qaeda i Irak-emir og højtstående al Qaeda-ledere.
  • To andre razziaer i Tarmiyah-området førte til arrestationen af 8 mistænkte for delagtighed i en organisation der står bag gidseltagninger, afpresning og angreb på koalitions-styrker
  • I Baghdad blev terror-netværket yderligere svækket ved arrestationen af seks mistænkte, blandt dem en mand med forbindelser til en sprængstof-ekspert, der også står for indsmuglingen af udenlandske terrorister
  • Nordvest for Fallujah var razziaens mål terrorister med forbindelser til en leder af en al Qaeda i Irak-celle-leder. Her blev 10 arresteret
Ifølge koalitions-troppernes talsmand, oberstløjtnant Christopher Garver, var koalitionsstyrkerne tilfrede med resultatet:

"Vi tager al Qaeda i Irak´s netvær fra hinanden stykke for stykke. Deres ledelse er ved at falde sammen og deres mandskab bliver stadig mindre.

Kilder:

Etiketter: ,