03 maj 2007

Iran: Studenter-aktivister stukket ned af regerings-tilhængere

Mandag stormede tilhængere af Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad flere universiteter, og overfaldt studenter-aktivister der afholdt protester mod hans islamistiske styre. Tolv aktivister rapporteres at være indlagt på hospitalet, én i kritisk tilstand.

Protesterne, der fandt sted på fire universiteter fordelt på det meste af landet. De var rettet mod det islamistiske styres forsøg på at knægte politisk aktivitet på universiteterne, og mod nye beklædningsregler for kvinder. På Teherans Amir Kabir Polytekniske Universitet blev der også protester mod arrestationen af aktivisternes talsmand Babak Zamanian.

To steder, på Amir Kabir Polytekniske Universitet, og på Lorestans Universitet i det sydvestlige Iran kom det til overfald fra tilhængere af Irans islamistiske præsidents.

I Teheran blev overfaldet gennemført af en gruppe på 12 regerings-tilhængere. De stak mange af aktivisterne ned med knive, eller slog løs på dem med jernkæder. Tolv aktivister meldes indlagt på hospitalet, deraf en, Siamak Nadali, i kritisk tilstand.

Der meldes intet om tilskadekomne i overfaldet på Lorestans Universitet.

Studenter-protesterne kommer efter lignende protester den 19. april. Dengang gjaldt protesterne på Amir Kabir Polytekniske Universitet det islamistiske styres nye regler, der truede kvinder der ikke adlyder det islamistiske styres regler for islamisk påklædning med arrestation.

Protesterne endte dengang med, at 700 kvindelige studerende underskrev et åbent brev til universitetets rektor, hvor de kaldte de nye regler "en krænkelse af kvinders værdighed", og beskyldte ham for at "ville udstrække den køns-apartheid regeringen har påført det iranske samfund til den akademiske verden".

Universitetets administration reagerede ved at inddrage de 700 kvindelige aktivisters ID-kort og indlede en procedure for at smide dem ud af universitetet.

Kilder:

Etiketter: , ,