04 august 2007

Afghanistan: NATO flår endnu et hul i Talebans ledelse

Lørdag lykkedes det kampfly fra NATO at eliminere Abdul Rahim, Talebans militære leder i Helmand-provinsen i syd-Afghanistan. Succes´en er den seneste i en række, der hidtil har forhindret den ellers længe ventede Talebanske offensiv i landet.

Den dræbte Taleban-leder, Abdul Rahim blev dræbt under bombardementet af et samråd med adskillige andre Taleban-ledere, blandt andet Talebans militære leder i hele det sydlige Afghanistan, Dadullah Mansour. Disse var kaldt til møde i et fjerntliggende område i Helmand-provinsens Baghran-distrikt for at overvære henrettelsen af to mennesker, de påstod havde samarbejdet med Afghanistans folkevalgte regering. I stedet gav andre mennesker, der faktisk samarbejdede med regeringen NATO oplysninger om mødet.

Ud over Abdul Rahim blev to andre talebanere dræbt. Det afghanske militær arbejder stadig på at bekræfte, om Dadullah Mansour også er blandt de dræbte.

Dennes broder og forgænger som kommandant for Taleban i hele S-Afghanistan, Mullah Dadullah, blev selv dræbt ved et lignende angreb i maj. Begge angreb ses som led i en målrettet strategi fra NATO´s side på at fratage Taleban initiativet ved at gå målrettet efter Talebans ledelse. Hidtil har denne taktik, sammen med mere aggressiv anvendelse af luftvåbnet, ført til, at de ellers længe frygtede talebanske vinter- og siden forårsoffensiver aldrig blev til noget, og at Taleban i stedet har mistet op mod tusinde krigere siden nytår ifølge hjemmesiden Terrorist Death Watch.

Samtidig har Talebans vane med at placere sine stillinger og baser i ellers civile landbyer også ført til sårede og dræbte blandt disses beboere. Placeringen af det talebanske topmøde i en landsby førte således til, at 50 menneskelige skjolde blev såret.

Kilder:

Etiketter: , , ,