05 august 2007

Afghanistan: 100 dræbt ved angreb på Taleban-topmøde

Torsdag angreb NATO-fly et topmøde for Taleban-kommandanter i Helmand-provinsens Baghran-distriktet i det sydlige Afghanistan. 100 talebanere meldes dræbt, deriblandt 5 top-kommandanter. Talebanske beskyldninger om store civile tab afvises som propaganda.

Topmødet var arrangeret for, at kommandanter for Taleban i det sydlige Afghanistan kunne mødes og i fællesskab nyde henrettelsen af to personer, de beskyldte for at samarbejde med Afghanistans folkevalgte regering. Istedet blev det målet for et angreb af NATO-fly.

En NATO-pressemeddelelse udtalte at "koalitions-styrker opnåede efterretninger om hvor to Taleban-kommandanter i Helmand-området var, og overvågede deres bevægelser nær landsbyen Qaleh chah. Under et større møde mellem højtstående Taleban-kommandanter indsatte koalitions-styrker precisions-styrede bomber på stedet efter at have sikret sig, at der ingen uskyldige afghanere var i området".

Den sidste udmelding er siden blevet bestredet fra blandt andet Talebansk side. Folk fra selve topmødet påstår således, at 300 blev dræbt eller såret, og at mange af disse skulle have været civile. De sårede skulle være blevet taget til et hospital i Zabul-provinsens Mizani-distrikt.

En NATO-undersøgelser maner dog disse påstande i jorden.

"For at disse individer skulle være blevet behandlet på et hospital i Zabul skulle de sårede civile være blevet flyttet 180 kilometer over ekstremt ujævne veje i bjergrigt terræn gennem provinserne Helmand, Kandahar, Uruzgan og Zabul", udtalte Oberstløjtnant Bridget Rose, talsmand for Regional-kommando Syd.

Repræsentanter for Task Force Helmand fandt ingen indlagte civile under en kontrol af hospitaler nær topmødet. Mere end 100 kilometer væk fandt de dog ialt 19 voksne mænd og et 8-årigt barn indlagt på hospitalet i Lashkar Gah, og på hospitalet i Kandahar fandt de 14 voksne mænd og tre drenge på 10-11 år indlagt. Der var aldrig blevet indlagt kvinder med sår, og ingen er blevet reporteret indlagt som sårede eller dræbte på noget hospital i området.

"Hvis der virkelig var et stort antal civile tab som påstået af Taleban, så ville det være ekstremt usædvanligt at det kun skulle være mænd i våbenfør alder der søgte behandling, og så endda på et hospital over 100 kilometer væk," sagde Rose.

De indlagte børns status er også uvis. Taleban har tidligere anvendt børn til kamp- og terrorhandlinger. I Juni blev et talebansk selvmordsangreb med en seks-årig dreng omspændt med sprængstof afværget ved en vejspærring. Drengen var forvirret og spurgte soldaterne ved vejspærringen hvorfor nogle mænd havde spændt sprængstofferne på ham. I april offentliggjorde Taleban en video, hvor de satte en 12-årig dreng til at halshugge en påstået spion.

General Mohammad Zahir Azimi, en talsmand for det afghanske forsvarsministerium, afviste ligeledes påstandene om store civile tab, og slog fast at et recognoceringsfly kun havde meldt tilbage om 150 tilstedeværende ved mødet, deraf højst 10 civile. Ifølge deltagere i topmødet havde Taleban udkommanderet lokale civile til at overvære henrettelsen af to påståede spioner.

General Azimi anslog samtidig, at over 100 talebanske krigere var blevet dræbt i luftangrebet, deriblandt fem talebanske kommandanter.

Den eneste, der hidtil er blevet identificeret ved navn er Talebans kommandant i Helmand-provinsen, Abdul Rahim. Dadullah Mansour, Talebans kommandant for hele det sydlige Afghanistan, skulle have været ved mødet, men er ikke hidtil blevet bekræftet som dræbt.

Luftangrebet er det sidste i en række specifikt rettet mod Talebans ledere, der hidtil har forhindret Taleban i at tage initiativet i kampene i Afghanistan. Ifølge vestlige diplomatiske kilder i Kabul har disse angreb alene i Helmand-provinsen kostet 45 talebanske mellem- og topledere livet.

Kilder:

Etiketter: , , ,