30 april 2007

Algeriet: al-Qaida i Det Islamiske Maghreb mister topleder

Efter en periode med stadigt stigende aktivitet hos Nordafrikas undergruppe af al-Qaida er gruppen begyndt at løbe ind i stigende tab. Torsdag mistede gruppens næstkommanderende livet, og mandag blev fem selvmordsbombere arresteret før de kunne gennemføre deres angreb.

Tabene kommer efter en periode med stadigt stigende islamisk terror-aktivitet i Nordafrika. Den øgede aktivitet begyndte, da den algeriske terrorgruppe Den Salafistiske Gruppe for Mission og Kamp i januar meldte sig ind i al-Qaida og tog navneforandring til "al-Qaida i Det Islamiske Maghreb". Siden er de månedlige tab af menneskeliv øget fra 21 i januar over 18 i februar og 45 i marts til april måneds tab på 81.

Den foreløbige kulmination blev nået med det fejlslagne dobbelte selvmords-bilbombeangreb i Algeriets hovedstad Algier 11. april, hvor det lykkedes terroristerne at slå 33 uskyldige ihjel, men hvor de primære mål - regeringens hovedkvarter og en politistation - ikke blev ødelagt. En tredie bilbombe nåede end ikke at eksplodere, da den blev opdaget og uskadeliggjort før den kunne detonere.

Siden da har de algeriske myndigheder målrettet gået efter at nedkæmpe terror-gruppen. Torsdag i sidste uge blev al-Qaida i Det Islamiske Maghrebs næstkommanderende Samir Saioud, alias Samir Musab således dræbt i en ildkamp 40 kilometer øst for hovedstaden Algier, i Bourmerdes-provinsen, og mandag blev fem terrorister med forbindelser til selvmordsangrebene 11. april arresteret.

Af de 81 mennesker, der mistede livet i april var de 28 islamiske terrorister.

Kilder:

Etiketter: , , ,