01 maj 2007

Afghanistan: Danske styrker trænger ind i Talebans kerneland - 75 talebanere dræbt

Styrker fra den afghanske hær fortsatte mandag sammen med danske og andre NATO-styrker en offensiv ind i Sangin-dalen i det sydlige Afghanistan. Kampene kostede Taleban 75 dræbte, mens de allierede tab begrænsede sig til én såret.

Operation Silicon, som mandagens operation blev kaldt, er del af den større operation Achilles, der har som mål at rense Afghanistans Helmand-provins for Taleban-krigere. Provinsen har hidtil været Afghanistans mest usikre, og er samtidig både en af Talebans højborge og kilde til hovedparten af versens opium- og heroin-produktion. Voldsomme kampe om befæstede taleban-stillinger vekslede derfor dagen igennem med fredelig fremrykning over dybe kunstvandings-kanaler og gennem marker fulde af opiums-valmuer i fuldt flor.

Den multinationale styrke, der mandag tilføjede Taleban endnu et i en række af nederlag, havde som sin kerne 1100 britiske soldater, der blev støttet af et lignende antal afghanske tropper, og mindre grupper fra USA, Danmark, Holland, Estland og Canada. Det hele var blevet forberedt i dagene forinden med en massiv kampagne, der via radio og løbesedler advarede lokalbefolkningen om, at der snart ville være kampe i området, og at de burde blive inde i deres huse, eller helt forlade dem, hvis talebanere brugte dem som ildstillinger. Samme kampagne fortalte selvfølgelig også Taleban, at der snart ville komme regeringstropper til området, så de fik lejlighed til at befæste deres stillinger endnu mere.

Operationerne begyndte, da flere hundrede britiske soldater indledte fremrykningen op ad Sangin-dalen til fods. Afghanske tropper fulgte med for at forhindre misforståelser mellem de britiske tropper og lokalbefolknignen, mens tropper fra de andre NATO-lande ydede støtte.

Halvanden time efter operationensstart kom de britiske styrker under svær ild fra talebanere, der beskød dem med håndvåben og morterer. Briterne besvarede ilden, og i løbet af dagen blev der også tilkaldt luftstøtte fra jagerfly og Apache-helikoptere. De afghanske landsbyer, der er omgivne af høje mure, blev stormet en efter en, gerne ved at sprænge sig vej gennem murene istedet for at gå gennem portene, som talebanerne har en kærlighed for at minere. Til tider var kampene dog hårde - på et tidspunkt var der kampe på tre forskellige fronter samtidig.

Alligevel havde de allierede styrker dog opnået operation Silicon´s mål ved dagens afslutning. Adskillige taleban-stillinger var blevet indtaget, 75 talebanere dræbt, yderligere en håndfuld taget til fange, og et våbenlager erobret. Selv led de allierede kun et tab på én mand såret,- en britisk soldat. "Operationen gik bedre end folk flest havde ventet", kommenterede den britiske major Dominic Biddick.

Kilder:

Etiketter: ,