30 april 2007

Afghanistan: På flugt ind i døden - Taliban mister 136 mand på to dage

Taleban-styrker forsøger efter en række nederlag i Syd-Afghanistan at oprette baser i den vestlige del af landet. Her led de to gange nederlag til afghanske og NATO-styrker i løbet af weekenden. 136 talebanere mistede livet i kampene.

Som før rapporteret her på bloggen har en ny amerikansk-inspireret tilgang til bekæmpelsen af Taleban-bevægelsen ført til et stadig stigende pres på Taleban i det sydlige og østlige Afghanistan. Det har gjort, at Taleban har fundet sig ude af stand til at starte deres længe bebudede forårsoffensiv. Alene mellem nytår og i fredags har Taleban mistet over 450 krigere i kampe med Afghanske styrker og allierede NATO-styrker, rapporterer Terrorist Death Watch.

Dette har ført til, at Taleban fra sine stærkt truede højborge i Syd- og Øst-Afghanistan har forsøgt at oprette nye baser i det vestlige Afghanistan. Dette efterlader Taleban-styrkerne betydeligt mere sårbare end de er vant til. Presset i det sydlige Afghanistan har dog været stort nok til at de har løbet risikoen alligevel. Dette har ført til denne weekends kampe.

Fredag var en gruppe bestående af afghansk politi og amerikanske specialstyrker på natpatrulje nær landsbyen Parmakan i Zerkoh-dalen, da den kom under beskydning med håndvåben og RPG´ere fra en styrke på over 70 talebanere. Med håndvåbenild og flystøtte lykkedes det derefter de afghanske og amerikanske styrker at nedkæmpe Taleban-styrken, dræbe 49 af dens medlemmer, deriblandt to lokale Taleban-ledere. Amerikanske tab begrænsede sig til én dræbt.

To dage senere, søndag, identificerede amerikanske specialstyrker på recognosering sammen med Afghansk politi og NATO-styrker, flere Taleban-stillinger 50 kilometer syd for Shindand i Herat-provinsen. De gik i stilling og begyndte beskydningen af Taleban-stillingerne med morterer, håndvåben og RPG´er.

Yderligere styrker af afghansk politi og NATO-tropper ankom efter nogle timers kampe, og NATO-fly bombede flere Taleban-stillinger. Stillet over for et sikkert nederlag flygtede talebanerne, men blev forfulgt og beskudt af et AC-130 gunship, der dræbte yderligere 26.

Sammenlagt kostede nederlaget syd for Shindand søndag Taleban 87 krigere. Med tabene ved Permakan har Taleban bare i det vestlige Afghanistan mistet 136 krigere hen over weekenden. Dertil kommer blandt andet nederlaget ved Gereshk fredag, der kostede yderligere 10 talebanere livet.

Sammenlagt nærmer Talebans tab sig alene i år således 600 krigere.

Kilder:

Etiketter: ,