28 april 2007

Somalia: Mogadishu vender langsomt tilbage til normaliteten

...sådan da. Efter de islamiske styrker torsdag endelig gav op og flygtede fra Mogadishus nordlige forstæder, efterladende 1.300 dræbte, er befolkningen gået igang med at begrave ligene. Samtidig har regeringsstyrkerne iværksat en serie husundersøgelser for at fange eventuelle islamiske militsmænd, der har brudt krigens love og har forsøgt at klæde sig ud som civilister:
There are reports that men are fleeing northern districts in case they are arrested as insurgents.

"They are moving from house to house, arresting people," Ibrahim Sheikh Mao, a resident of the Suuqahoola district told AFP.

He said the Ethiopians were studying people's elbows and hands for bruises or marks to indicate that they had been firing weapons.

Baggrunden til husundersøgelserne er interessant. Da Somalia er et udpræget klan-samfund, har kampene også haft en udpræget klan-karakter. Mens det historisk set især har været Hawiya-klanen der har domineret Somalia (selv om klanen kun står for 25% af Somalias befolkning), så har denne ikke kunnet presse sin dominans igennem i Somalias midlertidige regering.

Istedet gik klanen samlet ind og støttede de Islamiske Domstole, og kom hen over sommeren 2006 tæt på igen at tage hele Somalia i besiddelse og undertrykke de 75% af Somalierne der tilhører andre klaner. Med interventionen af Ethiopiske styrker blev dette power-play kastet over ende, og De Islamiske Domstole led en serie katastrofale nederlag i december 2006 og januar 2007.

Med støtte fra islamiske terrorister fra hele den muslimske verden forsøgte Hawiye-klanen så med basis i sine højborge i blandt andet Mogadishus nordlige forstæder at genvinde kontrollen med hovedstaden. Efter flere omgange af heftige kampe gennem de sidste to måneder er dette forsøg nu slået ned, til en pris af 1.300 menneskeliv.

Et kort, der viser hvor somaliernes klaner er bosatte kan ses her.

Kilder:

Etiketter: , ,