28 april 2007

Irak: Top al-Qaeda leder fanget

En begivenhed, der fandt sted sidst på året sidste år, men som først nu er blevet offentliggjort: Nashwan abd al-Razzaq abd al-Baqi, bedre kendt under sit nom de guerre Abd al-Hadi al-Iraki, (al-Hadis slave fra Irak) er blevet fanget af CIA da han forsøgte at krydse ind i Irak fra Iran.

al-Baqi startede sin karriere i Saddam Husseins hær i Irak, hvor han nåede rangen af major før han rejste til Afghanistan i starten af 1990´erne. Her havde han en lang karriere som kommandant for diverse terror-træningslejre før han i slutningen af det årti blev medlem af al Qaeda. Siden avancerede han til at blive medlem af både al Qaedas shura-råd (det rådgivende organ for Osama bin Laden) og al-Qaedas militære komité. I sidstnævnte position stod han blandt andet for en række angreb fra Pakistans stammeområder ind i Afghanistan, forsøg på at snigmyrde Pakistans præsident Musharraf, samt selvmordsbombeangrebene i London i sommeren 2006.

Efter befrielsen af Irak i 2003 stod han for forbindelsen til al-Qaeda i Irak, og da han blev arresteret sidst i 2006 var han på vej for at tage kommando over denne, åbenbart fordi al Qaeda ikke havde været voldeligt nok indtil da.

En interessant detalje: det lader til, at han også har voret involveret i at lave ballade i Iran. Man kan spekulere i, om Iranerne derfor har fundet det opportunt at stikke ham til USA.

Kilder:

Etiketter: , , ,